Űr


- Mi a véleményed az UFO-król?

- Nem viselkednek elég ufósan. Egy ufónak méltónak kell lennie az ufóságához.

- Most ufó alatt az idegen lényeket értsem?

- A magyarban nem volt külön szó az idegenekre, illetve egy a földönkívüli. Aminél csak az angol fordítása hosszabb. Lehet ez az alien szó kialakulásának oka.

- Szerintem most ne viccelj...

- A darts is így járt, mielőtt ilyen pici lett.

- Hogyan jellemeznéd az idegeneket? Az egy ufóképen túl.

- Kicsit a Legyek Urára emlékeztet.

- Olvastad a könyvet?

- Nem, de tudom miről szól.

- Mégis ezt hogy?

- Egyszer középiskolában jött egy feladat, az Odüsszeia hetameterekben. A könyvtárban ajánlotta egy néni, jobban járok, ha elolvasom ugyanazt olvasmányos prózában. Ötöst kaptam rá, a többiek tizenhat kockára torzult tekintete mellett.

- A sci-fi múltad mennyiben tesz hozzá ahhoz, ahogy látod ezt a világot?

- A sci-fi itt nem várt fordulatot hozott. Ugyanis a sci-fi hőskorában számos nagy kaliberű mű született, ami igen magasra tette a lécet. Olyan magasra, hogy az idegenek észre se vették, annyira lefelé néztek.

- Mi lenne a legsokkolóbb észrevételed?

- Akiket az ezósok angyaloknak látnak innen nézve, azok onnan nézve a betanított munkások szintjén vannak.

- Értem.

- Ezek csak szavak. Dehogy érted, amíg nem látod.

- Hol nem ütik meg az idegenek azt a lécet?

- Ugye itt vannak az elsődleges irányelvek, hogy nem avatkozunk be alacsonyabb fejlődési szinten lévők világába. Meg a többi ilyen irányelv, amiket megszegtek. Nem rosszidulatból gondolom, hanem mert az irányelvek fel sem merülnek a gyerekek világában.

- Gyerekek?

- Nekünk azok. Képzelj el olyan felnőttet, akinek nem záródtak be az agyában azok a cellák, amik az iskolapadban gyorsulnak fel. A világlátást nem a racionális agyféltekéjük határozza meg. Az ő világuk nekem inkább fantasy, mint sci-fi.

- Mi a különbség?

- A sci-fi a valósgot tekinti alapul. A fantasy pedig képzeletközpontú.

- A gyakorlatban mi a különbség?

- Egy sci-fiben idegen űrhajók jelennének meg az égen, megszállnának minket és kihirdetnék az új törvényeiket. Fantasyban ez úgy megy, hogy éled az életed és minden ufótéma hülyeség. Eközben egy olyan spirituális megszállás zajlik, aminek végén az új törvények természetesen jönnek a megváltozó világban. De ezt elég sci-fisen vázoltam fel.

- Mit lehet ilyen helyzetben tenni?

- A helyzet úgy összekuszálódott, amin már csak a csoda segíthet fantasyban, ami vis maior képében érkezik a sci-fibe. Egy olyan esemény, amire nem lehet felkészülni.

- Mi lesz ez az esemény?

- Én se tudom, azonos a játékélményünk.

- De tudnád, ha akarnád?

- És akkor megtudná egy csomó más lény és illetéktelen ember. Ez a harc ilyen. Ők arra számítottak, hogy a megszállásommal hozzájutnak a tudásomhoz, de nem találnak ilyet.

- Mi erre a legjobb tatika?

- Az improvizáció. De nem árt, ha az első vonalban széles látókörű emberek vannak.

- Hogyan jellemeznéd a galaktikus viszonyokat és hogyan jutottál az információkhoz?

- Amikor még följebb voltam, ami az istenek isteneinek szintje, ott egészen más volt a szitu és a hangulat. Teljesen más lényeket ismertem, nekem ez lefelé jövet teljesen ismeretlen volt. Az ismeretek hullámokban érkeznek, aztán lassan átfordulnak bennem és egyszerűen tudom, mi van. Ebből lesz majd a játék. Hogy hogyan jellemezném az idegenek világait? Lehet, hogy ez, ami a Földön zajlik nem a probléma, hanem a megoldás.

- Mire?

- Kinn matriarchális hierarchiák vannak. Mintha itt teljhatalom szintű nőuralom lenne. De ne a földi nőre gondoljatok, mert a földi nők agyának fele racionális.

- Ez mit jelent?

- A férfiak racionális lények, de intuitívan cselekszenek. A nők intuitív lények, de racionálisan cselekszenek.

- Hogyan lehet fenntartani a kapcsolatot ilyen lényekkel?

- Nekem nem könnyen, ezért erősen érkeznie kellene egy fantasy szakértőnek. De ha nincs, egy tapasztalt óvónő is megfelel.

- Nem sértő ez rájuk nézve?

- Nem hinném, egyszer volt egy kalandom a Valhallán. Úgy éreztem magam, mintha egy laktanyai körletben lennék, de a gyerekek értették, mi az a külön szoba. Szóval mi meg olyanok vagyunk a szemükben, mint az ő gyerekeik.

- Ilyen technológiával?

- Nekik is vannak technológiáik. Itt a leggyerekekebbek állnak vezetőként minden oldalon, a felnőttebbeknek nem osztanak lapot.

- Milyen az alaphangulat?

- Egyfajta vallási béke biztosít nagy nyugalmat. De Szíriában láttuk mi lesz, ha hirtelen tűnik el ez a központi hatalom.

- Mennyire érzed magad szakértőnek az idegenekkel történő kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás területén?

- Egészen más a szakértői érzet, ha egy földi kormányszerv megbízásából teszem vagy az idegenek élő isteneként.

- Amiről most beszélsz az sci-fi vagy fantasy?

- Egészen addig fantasy, amíg sci-fi nem lesz belőle.

- Milyen hatalommal?

- Nehéz róla beszélni, mert ritkán materializálódik észrevehető szintre.

- Egy istennek nem az lenne a célja?

- Az ilyen istennek, amilyen én vagyok nem.

- Te milyen isten vagy?

- Inkább a karrier lehetőséget látom ebben, hogy Az isten legyek. Már van is egy koncepcióm, hogy éptsünk ki az abszolút teljhatalomban működő demokráciát.

- A demokrácia nem annak ellentéte, amit egy isten képvisel?

- Kivéve ha az adott isten nem akar unatkozni.

- Az áramlásban senkinek sem kell dolgoznia.

- Így nincs is, ami motiválna. Lehetne versenyekkel kezdeni és megtanítani, hogy az ellenfél nem egyenlő az ellenséggel. Szép lassan el lehet jutni a ligáig.

- Ez mennyi idő?

- Ha az emberiség ebbe nem avatkozik, akkor saccra olyan 200 év. Ha beavatkozik, hirtelen szakad rád a szabadság, annak előnyeivel és hátrányaival.

- Mi az előnye?

- Mínusz 150 év és a szellemi melót elvégzik helyetted. Hátrányát úgy érzékeltetném, hogy egy szabadabb világ a sötétség nagyobb szabadságát is jelenti. Ezt oldottam meg egy húzással, hogy arányát és minőségét polarizáltam a szintekre, így a felsőbb világokban a sötétség pozitív hatásokat kelt. Az alsóbbakban is, csak ott nem feltétlen így látni.

- A matriarchákkal milyen a viszonyod?

- Képzelj el olyan ultrafeminista leszbikus nőt, aki még csak nem is hallott olyanról, hogy egy férfi beleszóljon bármibe. Teljhatalommal rendelkeznek mint elő istennők. Amikor erre ráéreztem, azonnal megszakítottam a kapcsolatot azzal, hogy a velem szemben ülők nem partyarcok és így nem lehet sikeres a folytatás. Azóta áll az ügy.

- Mindezt a Föld nevében?

- A Föld új vezetésének nevében. Akarom mondani a föggetlen Föld nevében. De időbe telik, mire kiderítik, mi az a partyarc.

- Ez milyen sport most?

- A tenisz. Szeretem, ha ellenfeleim a komfortzónájukon kívül teniszeznek.

- Az a tény, hogy egy férfi szerepet kaphat ilyen minőségben mit jelent?

- Attól félnek, hogy lázadás lesz belőle. Ezért mindent bevetnek, hogy ez ne forduljon elő. Ám ahogy megtörténik, onnantól már nem a leendő gyilkosaim, hanem az új isten hierarchiájának tagjai. Ehhez viszont kellene egy hierarchia, mert az enyémet biztosan nem értik és őszintén szólva be se nagyon jutnának.

- El lehet kerülni?

- Csodával igen. Állítólag létezik egy darab ilyen nő a Földön, aki minden paraméternek megfelel.

- Mi ebben a csoda?

- Szinte minden eleme, de rá lehet-e bízni önállóan egy ilyen feladatot. És akkor mindenki megúszta. Ha nem, készüljetek egy férfi istenre, akinek női csapata van.

- Ha minden technológiát megkapnál az összes fegyvert megsemmisítéséért, mi lenne a válaszod?

- Akkor ki és hogy tesz rendet egy olyan galaxisban, ahol csak az erő nyelvén értenek? Van nekem is technológiám, ahol minden csak idő kérdése.

- Ebben tud korrigálni egy nő?

- Igen, de ahhoz, hogy játékban lehessen ezen a szinten, ez itt sok nő csapatban. Látványosan tükrözve, hogyan is működik egy kollektív tudat.

- Az, hogy isten, jelent neked valamit?

- Hogy csak kell elé az a Mr. ha névjegykártáyra teszem.

- Miért poénkodod el? Ezek nagyon komoly dolgok.

- Pont ezért. Ha poén lenne, nagyn komolyan venném.