Sport


- Milyen sportágakban jeleskedsz?

- Azt hiszem jelenleg semmilyenben. 20 éve meditálok összeszedve pár harci sérülést.

- Azt mondtad, hogy te mindegyikben jeleskedsz.

- Igen, kontrollerrel.

- Értem. Igaziban milyen sportág az, ami...

- Értem a kérdést. A tenisz az elsődleges ív. De ahogy most érzem magam, ha most kellene meccset játszanom, még az első szett elején elvinne a mentő. Azt hiszem erőnlétnek hívják, ami hiányzik.

- Milyen játék a tenisz?

- Olyan, amit eszközzel játszanak.

- Mi benne a játék?

- Azonnal rájössz, ha sikerül egy pont olyan szintű ellenfélre találnod, amilyen te vagy.

- Mi a helyes stratégia?

- Törekedj arra a meccs alatt végig, hogy a másik a komfortzónáján kívül játsszon.

- Mi az előnye és a hátránya?

- Előnye, hogy hozzáérni a másikhoz csak a meccs végén tudsz egy kézfogásra, hátránya, hogy nincs benne döntetlen. Vagy az egyik nyer, vagy a másik.

- Milyen testrészt kell hozzá fejleszteni?

- Az agyat. A teniszt ugyanis fejjel játsszák. Az a sok gyakorlás azért kell, hogy meg is tudd valósítani. Az erőnlét is ezért kell.

- Hogyan lehet mezőnyfölénybe kerülni?

- A háttérben futó mentális csatában, ahol akaratok csapnak össze varázslatokkal keveredve. Amik már jóval a meccs előtt elkezdődnek és csak ritkán nem végződnek, amikor itt is lejátszod.


- Kártyajáték?

- Volt egy ilyen időszakom is, jókat snapszeroztunk, mire eljutottunk oda, hogy már csak pár leosztás volt érdekes. Ekkor találtunk rá az ultira.

- Milyen játék ez?

- Szerintem a világ legjobb játéka. Értem én a pokert is, de ott sok múlik a szerencsén. Gondolom rájöttél, hogy a kedvenc kártyajátékod hatással van a gondolkodásodra is. Ilyen értelemben az ulti egy telitalálat.

- Hogy alakult ki?

- Állítólag a Monarchiában az Ausztriában unatkozó magyar katonák találták ki a laktanyában abból, amit az osztrák meg svájci katonáktól láttak. Ezért van az, hogy egy svájci alakokkal tele lévő kártyát magyar kártyának nevezünk.

- Akkor ez egy osztrák vagy svájci kártyajáték módosított változata?

- Inkább egy csomó ilyen játék egyben. Saját tétrendszerrel és kontrázási lehetőséggel.

- Mi a játék lényege?

- Ha tényleg meg akarod tanulni, ne rettentsen el, amit látsz a szabályrendszerrel. Itt a logikát kell megtanulni és rá kell érezni. Ha elkezded bemagolni, össze fogsz zavarodni.

- Ez ilyen bonyolult játék?

- Ha megkérdezel egy ultist, hogy jól ultizik-e, arra nagy eséllyel azt fogja mondani, hogy már 20 éve ultizik és lassan elmondhatja magáról, hogy jól.

- Bonyolultabb, mint a bridzs?

- A bridzs stratégiai játék, egyszer szívesen megtanulnám. De egy játék minél stratégiaibb, annál unalmasabb, ha nem a saját szinteddel játszol. Az ulti valójában egy nagyon egyszerű játék, csak mint a teniszben, fel kell rá készíteni az agyad többi részét, hogy meg tudd valósítani a szándékaidat.

- Ha most elképzeled magad egy asztal előtt ultizva, mi a játék célja?

- Hogy teljesítsd a vállalásodat. Az ultit csak hárman lehet játszani (négy esetén egy mindig kimarad). Aki megnyeri a tétet, az lesz egyedül a másik kettő ellen. A tétek statikusak, amiket dinamikusan lehet egymásra pakolni. Össze kell legózni a vállalást.

- Ezt nem értem.

- Minden vállalásnak van egy értéke. Ha bemondtál valamit és túllicitálnak, pontosan tudod, milyen kockázatot vállalsz, ha rányúlsz.

- Mi ez a rányúlás?

- Az első hívó 12 lapot kap, a másik kettő 10-et. Amikor a lapjaidra ránézel, azonnal elkezd kibontakozni egy terv. Ám ezt ritkán kapod kézbe. Ki kell választanod két lapot és azt leteszed a talonba egy bemondással, amit ebből a statikus tétrendszerből választasz. A következőnek el kell döntenie, hogy felvegye-e azt a két lapot, mert ha felveszi, csak nagyobb értékű bemondása lehet. Ha nem a jó lapokat találja és blöffre megy, azt a másik kettő kiszúrhatja és megkontrázhatják. Ebben az a szép, hogy kénytelen vagy blöffre menni, ha nem azok a lapok jönnek. De előfordulhat az is, hogy kitalálsz egy teljesen mást és megjátszod.

- Erre példát kérek.

- Mész mondjuk egy 40-100 ultira és inkább piros betli lesz belőle. Az első bemondásnál nálad kell, hogy legyen az adu király-dáma páros. Ha kénytelen vagy bemondani, azonnal meg fog kontrázni az, akinek az egyik lap a kezében van. Ha ezt tudod és kiszámoltad, mennyit buksz a kontrával, már nem is tűnik olyan kicsinek az esélyed a betlire. A 40-100 ultinál az a cél, hogy 40-et ér a király-dáma páros a kezedben és neked kell elvinned az utolsó ütést az adu hetessel úgy, hogy a lapok értéke az utolsó ütéssel elérje a 100-at. Itt meg lehet a bemondásokat külön kontrázni. Jelen esetben azt, hogy nem jut el a 100-ig és/vagy nem tudja az adu hetessel elvinni az utolsó ütést. A 40-100 négyet ér, az ulti is négyet, ha mindkettőt megkontrázzák, az -16 pont bukó. Ha az egyiket megcsinálod, a másikat elbukod, akkor pénz az ablakban, mert lenullázzák egymást. Ha az egyiken kontra van, akkor -8 bukó, a piros betli meg 10-et ér. Hátha nem merik megkontrázni és csak 10-et buksz vele. A betlinél teljesen át kell fordítanod az agyadat, mert ott a cél már az, hogy az összes lapot elvigyék.

- Akkor ennek jobban neki kell ülni, ha az ember meg akarja érteni.

- Csak el kell kapnod a fonalat, hogy ne kelljen belemerülni és menet közben tudsz játékosan beletanulni. Minden oktatás kulcsa az, sikerül-e játékot csinálod a tananyagból, mert akkor örömmel és gyorsan tanulnak.

- Akkor ez egy csomó kártyajáték egyszerre?

- Igen. Minden bemondás Svájcban egy külön játék lenne.


- Harcművészettel volt dolgod?

- Párat láttam belülről.

- Ha párat, az azt jelenti, hogy az elsőt elhagytad. Már sehol sem vesznek téged komolyan ott, ahol számít a komolyság.

- Még gyerekként shotokanoztam, az volt akkor és ott. Felnőttként elcsábított a látvány és ju-jitsuztam, amiből mára egy darab technikára emlékszem a kék övből. Ha szeretitek a képzelőerőt, mint a Ponyvaregényben, amikor Bruce Willis megfogja a baseball ütőt (shotokan), amit lecserél a körfűrészre (ju-jitsu), de aztán eltátja a száját a szamurájkard láttán (wado-ryu). Amit aztán ott tanultam, kiválóan hasznosítottam a teniszben, mert kifejlesztettem egy pazar ütéstechnikát pálya- és mozgásrendszerrel.

- Engem a harcművészet most jobban érdekel.

- Hát egy köríves rúgás fejre most csak egy combrúgás lenne.

- Fönn hogyan harcoltál?

- A wado-ryu-val. Időnként aikido-s hangulatban.

- Azt mondják, kiszámthatatlan vagy és agresszív. Összevissza csapkodsz lesből. Ez a wado-ryu egy támadó karate?

- Csak a hozzá nem értők számára. Egyszerűen annyi, hogy ki vannak véve belőle a felesleges ütemek. Ilyen az uke, amivel legalább egy ütemet vesztesz.

- De honnan tudod, hogy támadni fog?

- Mesterszinten érzed a támadás előtti energiahullámot, ami mindig kb. 1 másodperccel a fizikai indulás előtt jön. Ha akkor indítasz, pont akkor találod el, amikor ő minden figyelmét a saját támadására fordítja. Ez a támadásvakság a tökéletes idő a találatra. Ha nem vagy mesterszinten, mereven nézd a mellkasát, akárhogy ugrál, támadni akkor tud, ha a mellkasa előre indul. Itt nagyjából egyszerre indultok és neked kell előbb odaérned. Azt is megtanulod, hogyan.

- Azt mondod, ez egy védekező filozófia?

- Sosem csapkodtam eszetlenül, ennyivel előbb értem oda.


- Beszélgessünk olyan sportágról, amit soha nem próbáltál.

- Az lenne benne a játék, hogy mikor derülne ez ki. Hagynám, hogy azt higgyék, amit akarnak és meg kell próbálni felnőni a feladathoz. Sosem voltam például sípálya közelében sem, de szoktam nézni a TV-ben. Ha ott lennék egy síelős bulin, tudnám használni, amit tudok róla.

- Mi lenne, ha lebuknál?

- Azt nézném, mikor és hogyan.

- Tudnál egy síelős partyn úgy kinézni, mint aki szakmabeli?

- Egy szóval se mondanám, hogy nem tudok síelni, de azt sem, hogy tudok. Ha meggyőzően rezegsz, azzal sokáig el lehet húzni. Azzal buknék le, hogy ebben a játékban tilos hazudni és előbb utóbb valaki gyanút fog.

- Sziklamászás?

- Ha ránéznek a hasamra, már lebukás. Nincsenek azok az ujjak, amik ezt megtartják.

- Ha tilos hazudni, akkor te lényegében nem csalsz. Akkor mit csinálsz? Manipulálsz?

- A viselkedésemmel elhitetem veled és ha tetszik a végeredmény, megpróbálok felnőni hozzá.

- Mihez?

- A hitedhez. Ez lesz a vezetősugaram. Minél tovább rajta tudok maradni, annál később bukok le. Tudathálózati szinten olyan ez, mint a szörfölés.

- Focihoz mennyire értesz?

- A focihoz mindenki ért. De csak a meccseket nézem, a többi nem érdekel. Régebben jól fociztam, de annyira nem, hogy beleálljak. A spanyol bajnokságot például szeretem és jó a magyar is, ha az ember szórakozni akar, de másképp. Át kell hozzá állítani az agyadat.

- Melyik sportágban tudnál a leggyorsabban eljutni az élsport szintjéig?

- Amiben a legtöbb esélyem lenne erre, az a darts.