Filmek


- Művészfilmekkel hogy állsz?

- Láttam párat videón a nyolcvanas években. De aztán a műfaj színvonala sokat romlott.

- Milyen művészfilmeket nézel?

- Azt túlzás lenne kijelenteni, hogy nézek. De láttam néhányat.

- Melyik ugrik be most?

- Egy időben az egyik barátommal azt játszottuk, hogy beültünk olyan filmekre, ahova én vakon mentem. Tényleg nem lehetett tudni, mire vett jegyet. Ebből a korszakból egy majdnem 4 órás film ugrik be, ami egy Skóciától északra található olajfúrótornyon játszódik, meg a kapcsolódó szárazföldön. Egy olyan majdnem négy órás filmet, amiben lényegében sokáig nem történik semmi is végig lehet nézni élvezettel. Ezért volt művészfilm.

- Azt mondtad, gyerekként a sci-fiken nőttél fel.

- Akkor hallj egy eredeti gondolatot. Ha a Csillagok Háborúja most jön ki, egy lenne a sok közül és úgy nem is lenne a legjobb.

- Melyik a kedvenc sci-fi filmed?

- Ha filmekről kezdünk beszélgetni, abban meg van az a kockázat, hogy valamelyik nem ugrik be. De akkor így jártunk. Nehéz kedvenc egy filmet kiemelni, mert a sci-finek is sok alműfaja van. Ott van például a Solaris, amit az amerikaiaknak sikerült egyedi hangulatúvá tenniük, ám az orosz verzió sem volt rossz a maga nemében. De egy Solarisra nehéz odaültetni valakit, akinek a sci-fi akcióműfaj.

- Mi a véleményed a Matrix-ról?

- Nem ez volt a műfaj első darabja, az egy Johnny Mnemonic című film volt, mert külön műfaj a sci-fin belül a cyber sci-fi irányzat. Ebben a Matrix utolérhetetlen, de lehet, hogy ha később jön ki, egy lenne a sok közül és nem is a legjobb.

- Létezik-e ebben a műfajban örök darab?

- Ezt mindig a jövő dönti el, ezért a jelenben is meg kell tudni látni a történelmi pillanatot. Nagy kockázatot nem vállalok a Blade Runnerrel, de szerintem a Brazil is ilyen a kevésbé ismertek közül. A Csillagok Háborúja is érdekes hmmmmm szakmai szemmel, mert nem a történet első részével nyitott, hanem a harmadikkal. Amit 1980-ban mutattak be, gyerekként egy csomószor megnéztem a moziban. Az űr ábrázolása és a mozgások ma is megállják a helyüket, szóval örök darab az is. De ez meseszerű sci-fi, én inkább az intellektuálisabbakat kedvelem.

- Más filmeket nézel?

- Sokfélét néztem egy időben. Ám az én életem olyan, hogy közben állandóan meditálok, néha szükség van a nagyobb sávszélességre és ilyenkor leesik a figyelmem a sztoriról. Ritkán tudok mostanában filmeket végignézni, csak meditálgatok a képernyő előtt. Amúgy is tematikus csatornákat nézek, history, sport, discovery és most a cnn, sky news. Jót tesz az angolomnak szól a mondás, de ezt nem tudom megerősíteni.

- Beszélgessünk még sci-fikről.

- Ott a mondanivalójban ütős 13. emelet. A District 9. Az a baj, ha elkezdem őket sorolni, igazságtalan lenne azokkal szemben, akik kimaradnak.

- Romantikus filmek?

- Nekem vízöntő romantikám van, amit kevés más jegy érez romantikának.

- Tehát kedveled a filmeket.

- A készítésükről azonban lemaradtam. Hacsak nem bukkan egyszer csak fel egy zseniális rendező a semmiből.

- Ha a mai filmekre nézel, mit látsz?

- Hogy a jövőből tekintek rá. A mai élmény a némafilmek korszaka, ahogy te ma arra tekintesz. Képzeld el, hogy statikusan sík az egész, még körbe se tudod járni, annyira kétdimenziós.

- Érdekelne amúgy a filmipar?

- Ami kellene hozzá, az a Kétfarkúak egyik kampányából van: Örök élet + 40 év.